Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Υαλουρονικό οξύ: Πολύτιμο σαν το νερό

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό υδρόφιλο συστατικό του δέρματος, ένας πολυσακχαρίτης, κύριο συστατικό της θεμέλιας ουσίας του δέρματος. Ελέγχοντας το περιεχόμενο του νερού στους ιστούς, επιβραδύνει τη διάχυσή του από το χόριο προς την επιδερμίδα αυξάνοντας την ενυδάτωση του δέρματος. Ταυτόχρονα μεταφέρει τις πρωτεϊνες, αυξάνει την αντοχή του δέρματος σε βλαπτικούς εξωτερικούς παράγοντες, αποτρέπει τη μετατροπή του διαλυτού κολλαγόνου σε αδιάλυτο και ενισχύει την επουλωτική και αναπλαστική ικανότητα του δέρματος. Δημιουργείται βιοτεχνολογικά στο εργαστήριο ή λαμβάνεται ως εκχύλισμα φυσικών ουσιών. Αποτελώντας φυσικό προϊόν, το οποίο υπάρχει ήδη στον ανθρώπινο οργανισμό, δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα αλλεργίας ή άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών σε όποια μορφή και αν χρησιμοποιηθεί. 

Υδρόφιλο σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς μπορεί να προσελκύσει και να συγκρατήσει ποσότητα νερού έως και 1000 φορές το βάρος του, το υαλουρονικό οξύ εμπεριέχεται σε ολοένα και περισσότερα προϊόντα περιποίησης, με στόχο τη διατήρηση της πολύτιμης υγρασίας του δέρματος. Καθώς δεσμεύει μεγάλες ποσότητες νερού, προσφέρει βαθιά και διαρκή ενυδάτωση, απαλότητα και ελαστικότητα, βοηθά στο σχηματισμό νέων δερματικών κυττάρων και στην επανόρθωση όσων έχουν φθαρεί. Επιπλέον, ενισχύει την παραγωγή του κολλαγόνου και των άλλων ουσιών, για τη διατήρηση της δομής του δέρματος, προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και, χάρη στις αναπλαστικές του ιδιότητες, βοηθά στην επούλωση μετά τα τραύματα.

Εξαιρετικά διαδεδομένο λόγω της αποτελεσματικότητάς και της ασφάλεια που προσφέρει, το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια σε αισθητικές επεμβάσεις για το "γέμισμα" των γραμμών και των ρυτίδων, όπως επίσης και στη μεσοθεραπεία προσώπου. Με τη μορφή εμφυτεύματος τοποθετείται στα σημεία όπου εντοπίζονται ρυτίδες και πτυχώσεις, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και για να τονιστούν τα ζυγωματικά, να αυξηθεί ο όγκος στα πιο λεπτά χείλη, να "γεμίσουν" οι ουλές από ακμή. Στην περίπτωση της μεσοθεραπείας, εκχύεται με βελόνα σε όλο το πρόσωπο, προσδίδοντάς του σφριγηλότητα και νεανικό τόνο. Τα αποτελέσματά του διαρκούν από έξι μήνες έως ένα χρόνο.

Πηγή: Harper's Bazaar

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου